Ultima actualizare
7 iunie 2010, 14:00

Jailbreak iPhoneOk, să înțeleg că deți un iDevice și dorești să ști dacă e bine sau nu să faci jailbreak. În următoarele rânduri îți voi explica de ce merită să faci jailbreak iDevice-ului tău. Plec cu acest articol în ideea că iDevice-ul tău rulează deja pe un firmware mai mare sau egal cu versiunea 3.0. Ca și primă idee îți voi explica ce înseamnă practic procesul de jailbreak: Procesul prin care se obține acces de administrator suprem la sistemul de fişiere iPhone, acces care permite instalarea și rularea aplicaţiilor terţe. În general, odată ce ai jailbreak-uit iDevice-ul vei avea aplicația Cydia sau Icy pe SpringBoard-ul tău. Poţi folosi aceste utilitare pentru a instala aproape toate aplicaţiile de care vei avea nevoie pentru iPhone – care dealtfel nu sunt disponibile sau aprobate de către Apple.

În mare și pe înțelesul tuturor, cam aceasta este explicația procesului de jailbreak. El se poate realiza cu diverse programe (recomandările le găsești în pagina de tutoriale jailbreak).

Jailbreak-ul *NU* afectează garanția iDevice-ului tău, întrucăt dacă se întâmplă ceva cu el, poți oricănd reveni la setările din fabrică prin procesul de „Restore” din aplicația iTunes. Deasemenea prin acest proces vei putea decoda telefonul (dacă este cazul si dacă există o metodă de decodare pentru versiunea de firmware care o are modemul telefonului).

În continuare îți prezint o listă destul de amplă care să te determine (sau nu) sa faci jailbreak iDevice-ului tău.

Personalizare interfață prin WinterBoard

Sunt convins că după o vreme începi să te saturi de felul cum arată SpringBoard-ul tău. WinterBoard îți permite să modifici interfața grafică. Un exemplu mai jos: Prin WinterBoard poți modifica aproximativ toate elementele de grafică din iDevice-ul tău.

Comutări rapide prin SBSettings

De multe ori îți dorești să modifici o setare în telefonul tău – cum ar fi să închizi WiFi-ul, să dezactivezi rețeaua 3G, etc. Pentru aceasta este nevoit să inchizi aplicația care este deschisă, să intri în Configurări, de la configurări la WiFi. Ok, dar dacă se poate mai ușor de atât ? SBSettings facilitează aceste operațiuni printr-o fereastră gen „Taks manager” (poate e prea mult spus). În orice aplicație ești (aproximativ), cu o simplă atingere de la stânga la dreapta a Status Bar-ului, se va deschide o fereastră peste aplicația deschisă de tine care îți va permite să pornești sau să oprești diverse funcții din iDevice. Câteva funcții importante care se pot activa / dezactiva sunt: rețeaua 3G, Bluetooth, Luminozitatea ecranului, Servicii de date EDGE, Servicii de localizare, Mod avion, WiFi. Deasemenea SBSettings îți permite să ascunzi aplicațiile care nu te interesează sau nu le folosești frecvent.

Backgrounder + ProSwitcher

Ți-ai dorit multi tasking cumva ? Poți obține această funcție instalând Backgrounder + ProSwitcher. După instalare trebuie doar să ți apăsat butonul Home câteva secunde și aplicația va fi trecută in background, permițandu-ti să deschizi altă aplicație. Simplu. În imaginea alăturată poți vedea cum sunt afișate aplicațiile care sunt în background. Poți oricând închide orice aplicație din background apăsând pe butonul X din colțul de sus stânga.

Quick SMS Reply – răspunde la SMS-uri din orice aplicație

Și asta fără să închizi aplicația care este deschisă în momentul în care ai primit un SMS. Poți răspunde la SMS instant și după ce ai răspuns, îți poți continua treaba în aplicația în care erai.

Cydia – aplicații 3rd party

Este aplicația care este cel mai des folosită de cei care au făcut jailbreak. Ea îți permite să instalezi: teme, ringtone-uri, tweak-uri, aplicații care au fost respinse de Apple, widget-uri pentru LockScreen, etc.

Deblocare rețele operatori telefonie mobilă

Dacă iDevice-ul tău este blocat într-o anumită rețea și dorești să-l folosești și în alte rețele, poți instala (dacă există) o aplicație care îți va permite accesul și la alte rețele de operatori de telefonie mobilă. Poți consulta tabelul orientativ de jailbreak si unlock pentru a vedea dacă există metode de deblocare si jailbreak.

Acces SSH

Doar pentru cunoscători: poți avea acces în iDevice-ul tău prin intermediul SSH. Se instalează din Cydia, parola de acces implicită pentru utilizatorul root este alpine. Pentru conectarea la iDevice recomand PuTTy (command-line) sau WinSCP (commander mode).

Cycorder – înregistrare video

Se aplică doar pentru iPhone 2G si 3G. Dacă dorești să filmezi, Cycorder este alegerea potrivită. Disponibil in Cydia.

iBlackList – filtrează apeluri și mesaje SMS

Probabil mulți își doresc o aplicație prin care pot filtra apelurile / sms-urile primite pe telefon. iBlackList îți permite să adaugi liste de acceptare sau de blocare apeluri / sms-uri. Foarte utilă în cazul în care dorești să blochezi unul sau mai multe numere să te sune. Aplicația oferă și un jurnal unde poți vedea apelurile blocate.

iProtect – parolează aplicațiile

Poate pentru unii este chiar util, iProtect îți permite să parolezi orice aplicație din iDevice-ul tău. Aplicația protejată va putea fi accesată doar prin introducerea unei parole de acces.

MXTube

Este o alternativă la aplicația nativă YouTube, dar care îți permite șă și salvezi videoclipurile preferate
      Webhosting oferit de MxHost.ro
iNotes.ro powered by WordPress, themed by Bluesky Studios